Fot. Adobe Stock

Groch i fasola zwiększają uczucie sytości bardziej niż mięso

Według badań naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze wynika, że groch i fasola pomagają zachować uczucie sytości na dłużej niż posiłki z wieprzowiny czy cielęciny. Wyniki sugerują też, że spożywanie roślin strączkowych może pomagać w utracie wagi.

Dietetycy zachęcają do spożywania dużej ilości białka. Ma to pomagać w utracie zbędnych kilogramów, a także zapobiegać związanej z wiekiem utracie masy mięśniowej. Ze względu na duże obciążenie dla środowiska naturalnego zaleca się spożywanie większej ilości białka pochodzenia roślinnego (fasola, groch), a mniejszej białka pochodzącego z mięsa (wieprzowina, cielęcina i wołowina). Niewiele jest nadal informacji na temat wpływu białka roślinnego na zaspokajanie głodu człowieka, a także wpływu na proces chudnięcia i utrzymania wagi na stałym poziomie.

Duńscy specjaliści przeprowadzili eksperyment, w którym udział wzięło 43 młodych mężczyzn. Uczestnikom badania podano trzy różne posiłki, gdzie kluczowym składnikiem były groch i fasola oraz cielęcina i wieprzowina. Doświadczenie to pokazało, że uczestnicy badania, którzy zjedli danie bogate w białka roślinne, w następnym posiłku spożywali o 12 proc. kalorii mniej niż gdyby jedli posiłek oparty na mięsie. Badanie dowiodło, że posiłki bogate w białko roślinne (fasola i groch) zwiększały uczucie sytości uczestników dużo bardziej niż posiłki na bazie białka zwierzęcego (cielęcina i wieprzowina).

Według duńskich naukowców posiłki bogate w białko pochodzenia roślinnego zawierały znacznie więcej błonnika niż obfitujące w białko dania z wieprzowiny i cielęciny. Prawdopodobnie to było przyczyną większego uczucia sytości.

Doświadczenie wykazało także, że posiłek z niską zawartością białka pochodzącego z roślin strączkowych był równie sycący i smaczny co wysokobiałkowe danie mięsne.

Zdaniem badaczy jest to sprzeczne z powszechnym przekonaniem, że należy spożywać duże ilości białka, ponieważ daje to większe uczucie sytości.

Wyniki eksperymentu pokazują, że można uzyskać ten sam efekt sytości spożywając posiłek bogaty w błonnik, ale z mniejszą ilością białka. Spożywanie posiłków na bazie roślinnej – zwłaszcza tych opartych o groch i fasolę, mogą służyć jako podstawa diety prowadzącej do długotrwałej utraty wagi.

Nadal istnieje potrzeba przeprowadzenia dalszych badań tego zagadnienia.

Artykuł napisany na podstawie publikacji naukowej „Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study” opublikowanej w Food & Nutrition Research, dn. 19.10.2016; (Autorzy publikacji: Kristensen M.D., Bendsen N.T., Christensen S.M., Astrup A., Raben A.) DOI: https://doi.org/10.3402/fnr.v60.32634