Według badań naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze wynika, że groch i fasola pomagają zachować uczucie sytości na dłużej niż posiłki z wieprzowiny czy cielęciny. Wyniki sugerują też, że spożywanie roślin strączkowych może pomagać w utracie wagi.
Dietetycy zachęcają do spożywania dużej ilości białka. Ma to pomagać w utracie zbędnych kilogramów, a także zapobiegać związanej z wiekiem utracie masy mięśniowej. Ze względu na duże obciążenie dla środowiska naturalnego zaleca się spożywanie większej ilości białka pochodzenia roślinnego (fasola, groch), a mniejszej białka pochodzącego z mięsa (wieprzowina, cielęcina i wołowina). Niewiele jest nadal informacji na temat wpływu białka roślinnego na zaspokajanie głodu człowieka, a także wpływu na proces chudnięcia i utrzymania wagi na stałym poziomie.
Duńscy specjaliści przeprowadzili eksperyment, w którym udział wzięło 43 młodych mężczyzn. Uczestnikom badania podano trzy różne posiłki, gdzie kluczowym składnikiem były groch i fasola oraz cielęcina i wieprzowina. Doświadczenie to pokazało, że uczestnicy badania, którzy zjedli danie bogate w białka roślinne, w następnym posiłku spożywali o 12 proc. kalorii mniej niż gdyby jedli posiłek oparty na mięsie. Badanie dowiodło, że posiłki bogate w białko roślinne (fasola i groch) zwiększały uczucie sytości uczestników dużo bardziej niż posiłki na bazie białka zwierzęcego (cielęcina i wieprzowina).
Według duńskich naukowców posiłki bogate w białko pochodzenia roślinnego zawierały znacznie więcej błonnika niż obfitujące w białko dania z wieprzowiny i cielęciny. Prawdopodobnie to było przyczyną większego uczucia sytości.
Doświadczenie wykazało także, że posiłek z niską zawartością białka pochodzącego z roślin strączkowych był równie sycący i smaczny co wysokobiałkowe danie mięsne.
Zdaniem badaczy jest to sprzeczne z powszechnym przekonaniem, że należy spożywać duże ilości białka, ponieważ daje to większe uczucie sytości.
Wyniki eksperymentu pokazują, że można uzyskać ten sam efekt sytości spożywając posiłek bogaty w błonnik, ale z mniejszą ilością białka. Spożywanie posiłków na bazie roślinnej – zwłaszcza tych opartych o groch i fasolę, mogą służyć jako podstawa diety prowadzącej do długotrwałej utraty wagi.
Nadal istnieje potrzeba przeprowadzenia dalszych badań tego zagadnienia.